Gedragscode Hypothecaire Financieringen

Vanaf 1 augustus 2011 is de gedragscode hypothecaire financieringen ingegaan. Deze gedragscode hypothecaire financieringen houdt in dat het niet meer mogelijk is om een aflossingsvrij hypotheek af te sluiten bij een bank in Nederland. Dit bekent grof weg dat het afgelopen is met de spaarhypotheek. Deze toch nog wel populaire vorm van lenen zal vanaf nu dus tot het verleden behoren. Maar zoals hierboven al geschreven is het nog wel mogelijk om geld te lenen d.m.v. een spaarhypotheek bij buitenlandse banken.

Daarnaast wordt het door de gedragscode hypothecaire financieringen moeilijker dan wel onmogelijk om meer geld te lenen dan de waarde van bijvoorbeeld het huis dat u wilt aanschaffen, dus veel ruimte voor extra geld om bijvoorbeeld te verbouwen zit er niet meer in. Er zal dus als starter zelf geld moeten worden ingebracht aangezien deze groep mensen nog geen huis hebben en dus nog geen meubilair. Met als gevolg dat het voor de starter op de woningmarkt lastig wordt om nog te veel geld te lenen en dat laatste is op zich een goed punt maar dat de starter het zo lastig krijgt op de woningmarkt door de gedragscode hypothecaire financieringen is toch een zorgelijke ontwikkeling waar moet worden afgevraagd of dit een goede ontwikkeling is, persoonlijk denk ik van niet.

De gedragscode hypothecaire financieringen zal vooral gevoeld worden door alle verzekeraars evenals alle banken die aan strengere regels moeten voldoen en daarmee dus ook minder ruimte hebben om hun eigen winstmarge te vergroten op dergelijke leningen. Aan de ene kant is de gedragscode hypothecaire financieringen dus slecht voor het bedrijfsleven maar aan de andere kant is de gedragscode hypothecaire financieringen goed voor het bedrijfsleven aangezien dit mensen beschermt tegen leningen die ze te hoog hebben afgesloten, woekerrentes etc.

De details van de gedragscode hypothecaire financieringen zijn dat een lening vanaf 1 augustus 2011 nooit meer mag zijn/ waarde mag hebben dan tien procent van de waarde van het huis waar de lening op terugslaat. En het bedrag dat niet afgelost hoeft te worden mag maximaal de helft van de aanschafwaarde van het huis zijn.